Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

300+50 έργα σε μνημεία και μουσεία

Στο ΕΣΠΑ και το Σούνιο.

Για την τόνωση της οικονομίας ξεκινούν πάνω από 300 έργα σε μνημεία και μουσεία όλης της Ελλάδας. Τα έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ άλλα 50 βρίσκονται στο στάδιο του τελικού ελέγχου για την ένταξή τους ώστε να απορροφήσουν συνολικά 900 εκατ. ευρώ και να προσφέρουν απασχόληση σε 2.500 εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγους, μηχανικούς, συντηρητές, εργολάβους, τεχνικούς, εργάτες, προμηθευτές κ.ά).

Με τα ευρωπαϊκά αυτά κονδύλια θα ανεγερθούν νέα μουσεία, θα ανακαινιστούν τα παλιά, θα αναστηλωθούν και θα συντηρηθούν μνημεία και θα γίνουν αναγνώσιμοι και ελκυστικοί αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι, σύμφωνα με τη γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, που έχει σηκώσει το βάρος της μεγάλης προσπάθειας.

Τα έργα αρχίζουν από την Ακρόπολη. Ως το 2015 θα πρέπει να έχουν απορροφήσει οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Πρώτα στον μακρύ κατάλογο των έργων που αρχίζουν άμεσα είναι και μερικά που έχουν από χρόνια βαλτώσει, όπως το ερειπωμένο «Ακροπόλ» στην Πατησίων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο ΦΙΞ, η «Αυλή των Θαυμάτων» στην οδό Πανός στην Πλάκα όπου θα μετεστεγαστεί το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και ο Αγιος Κωνσταντίνος στην Ομόνοια. Η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης δεν είναι ανάμεσά τους, γιατί η μελέτη ελέγχεται από τη διαχειριστική αρχή. Προγραμματίζονται, όμως, να ξεκινήσουν τρία μεγάλα έργα στην Αττική: η αναστήλωση των τειχών στο Σούνιο που καταρρέουν, όπως και στα Αιγόσθενα, αλλά και η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου στη Βραυρώνα.

Στην υπόλοιπη χώρα: Ξεκίνησαν οι επεμβάσεις στη Δωδώνη (ύψους 3 εκατ. ευρώ). Εργοτάξια θα στηθούν από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο. Ηδη στην Κρήτη έχουν δρομολογηθεί τα έργα στον Κουλέ του Ηρακλείου, στη Σπιναλόγκα, στον Αγιο Νικόλαο και στα Χανιά για την ανέγερση νέου μουσείου. Το 2012 έχει ολοκληρωθεί και η επανέκθεση του Μουσείου Ηρακλείου, ενώ είναι θέμα ημερών και η ένταξη στο κοινοτικό πρόγραμμα του νέου Μουσείου Ελεύθερνας.

Στην Πελοπόννησο ανοίγουν έργα στην Επίδαυρο (αρχαίο στάδιο), στον ναό του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας, σε πέντε μνημεία της καστροπολιτείας του Μυστρά.

Στα Δωδεκάνησα, εντάχθηκε η Λίνδος, το Μουσείο Σύμης, ο Αγιος Γεώργιος στο Καστελλόριζο, τα κάστρα σε Αγαθονήσι και Ρω, όπως και στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Δελφοί, Δήλος, ανάκτορο των Αιγών, μέχρι το ακριτικό Διδυμότειχο, μπαίνουν σε πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης. Το 95% των έργων θα γίνει με αυτεπιστασία, δηλαδή με έλεγχο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ. Θα προσλαμβάνονται ντόπιοι για τις τεχνικές εργασίες και θα προμηθεύονται τα υλικά από κοντινές αγορές προκειμένου να κινηθεί η τοπική οικονομία.

Το Μουσείο της πόλης των Αθηνών δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Προκηρύσσεται όμως διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης με χορηγία της Νομαρχίας Αθηνών (2 εκατ. ευρώ).

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Σχόλια ελέγχονται από το Διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Απαγορεύονται τα υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα, με το περιεχόμενο της κάθε ανάρτησης, σχόλια. Όλα τα παραπάνω θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.