Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Συνέχιση του διαλόγου αποφάσισαν οι δυο πλευρές

Δεν βρέθηκε λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κερατέα από τη συνάντηση των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού με την υπουργό Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη το απόγευμα της Τετάρτης. Οι Δήμαρχοι κατέθεσαν πρόταση μόνο για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας ενώ ζήτησαν περιθώριο δέκα ημερών για να καταθέσουν πρόταση για τη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολλειμμάτων.

Για τη χωροθέτηση του εργοστασίου στο ΒΙΟΠΑ το υπουργείο δεν έφερε αντίρρηση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει στη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο. Κάτι που κατηγορηματικά επέρριψε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κ. Λεβαντής, και οι υπόλοιποι συνομιλητές από την πλευρά της Λαυρεωτικής.

Οι Δήμαρχοι τόνισαν κατά τη συνάντηση ότι από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την επεξεργασία των απορριμμάτων θα εξαρτηθεί και η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, καθώς κάθε μία μέθοδος αφήνει και άλλο ποσοστό υπολλειμμάτων προς ταφή.

Φορείς της Κερατέας δεν απέκλεισαν ως εναλλακτική λύση για την κατασκευή του ΧΥΤΥ την παλιά χωματερή της Κερατέας.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Κώστας Λεβαντής, σημείωσε ότι «ο διάλογος συνεχίζεται. Η υπουργός μας ζήτησε να καταθέσουμε συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία. Αποδέχθηκε το περιθώριο δέκα ημερών που ζητήσαμε προκειμένου να καταθέσουμε την πρότασή μας για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. Δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη νέα συνάντηση. Η πρότασή μας πάντως, να γίνει ο ΧΥΤΥ στην παλιά χωματερή της Κερατέας, δεν έχει απορριφθεί».

«Είμαστε σε μία δύσκολη καμπή» τόνισε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου. «Πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος. Ζητάμε τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα και δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης στο ΒΙΟΠΑ». Ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι «η υπουργός επιμένει, κατά κάποιον τρόπο, για τον ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο».

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας κοινοτικών πόρων» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, εξηγώντας ότι για το υπουργείο τα βασικά ζητήματα είναι:
1. η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής, με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια αλλά και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων
2.η διασφάλιση ότι όλα τα απαιτούμενα έργα και οι δραστηριότητες θα τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Το υπουργείο αναμένει την έγγραφη επιβολή της πρότασης και θα εξεταστεί αρμοδίως.

ΤΟ ΒΗΜΑ - in.gr - protothema.gr - Γάτος της Λαυρεωτικής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Σχόλια ελέγχονται από το Διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Απαγορεύονται τα υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα, με το περιεχόμενο της κάθε ανάρτησης, σχόλια. Όλα τα παραπάνω θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.