Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Αλλαγή πολιτικής και στην Κερατέα

Η κ. Μπιρμπίλη έτοιμη να διαφοροποιήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Με μια κίνηση που εκθέτει σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη επιχείρησε να διευθετήσει την Πέμπτη το επίμαχο θέμα της Κερατέας.

Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε διατεθειμένη να αλλάξει τον σχεδιασμό για το εργοστάσιο απορριμμάτων στο Οβριόκαστρο, με αποτέλεσμα να εκτεθούν πρώτοι από όλους οι κ. Θ. Πάγκαλος και Γ. Ραγκούσης, αλλά όχι μόνο. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η κ. Μπιρμπίλη επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις ότι «άδειασε» όλους τους ομολόγους της, αλλά ήταν αργά.

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ Κερατέας

Στροφή 180 μοιρών στο πρόβλημα της Κερατέας, που δημιουργεί μείζονα ερωτήματα για την ίδια τη λειτουργία της κυβέρνησης, έκανε η κ. Τίνα Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε με φορείς της περιοχής. Η υπουργός Περιβάλλοντος, σε προφανή συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε πρόθυμη να μη γίνει εντέλει το εργοστάσιο στον τόπο σχεδιασμού του, αλλά στο Βιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας (ήταν η πρόταση του δήμου), αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατασκευαστεί ούτε ο χώρος υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ) στο Οβριόκαστρο, γεγονός που αφήνει έκθετους σχεδόν όλους τους υπουργούς που έχουν εμπλακεί με δηλώσεις τους στο πρόβλημα. Με πρώτους τον κ. Θ. Πάγκαλο και τον κ. Γ. Ραγκούση, οι οποίοι μέχρι πρότινος απέκλειαν κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η κ. Μπιρμπίλη επεχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις ότι «άδειασε» όλους τους ομολόγους της και οι συνεργάτες της έσπευδαν να «διευκρινίσουν» πως οι τελικές αποφάσεις θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο η εμφάνισή της ως «πρωθυπουργικής απεσταλμένης», το γεγονός ότι δεν είχε νωρίτερα ενημερώσει κανέναν και κυρίως ότι ζήτησε από τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντή να καταθέσει νέο σχέδιο, υπαγορεύοντας έτσι εκείνος στην κυβέρνηση τι να πράξει(!), φέρεται να προκάλεσε την οργή τόσο του αντιπροέδρου όσο και του υπουργού των Εσωτερικών, οι οποίοι απέφευγαν μέχρι χθες να λάβουν θέση για ευνόητους λόγους...

Συνεργάτες τους πάντως άφηναν σε κάθε περίπτωση να εννοηθεί ότι την υπαναχώρηση Μπιρμπίλη θα τη βρει πολύ σύντομα μπροστά της η κυβέρνηση. Οχι μόνο γιατί δημιουργεί το εύλογο ερώτημα τι είναι αυτό που μετέβαλε την κυβερνητική στάση μετά 4 μήνες, αλλά κυρίως διότι δίνει πια το σήμα και σε άλλες περιοχές να «επαναστατήσουν» κατά των κυβερνητικών επιλογών. Σημειωτέον δε ότι υπήρξαν και υπουργοί που σχολίαζαν δηκτικά πως η κ. Μπιρμπίλη συναίνεσε επί της ουσίας στην πλήρη ματαίωση του έργου στην Κερατέα, καθώς η αλλαγή της χοροθέτησής του απαιτεί εκ νέου περιβαλλοντικές μελέτες, με πιθανές νέες προσφυγές κατοίκων στο ΣτΕ κ.ο.κ. Κατά μια άλλη πληροφορία μάλιστα, η Ε.Ε. ήδη είχε απειλήσει την κυβέρνηση με απένταξη του έργου από τη χρηματοδότηση λόγω των γνωστών καθυστερήσεων και είναι βέβαια αμφίβολο τι θα πράξει σε νέα χοροθέτηση.

Από την πλευρά τους πάντως, συνεργάτες της κ. Μπιρμπίλη ουδόλως συμμερίζονταν τις αιτιάσεις αυτές. Υποστήριζαν ότι το μόνο που έκανε η υπουργός ήταν να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να προτείνουν εκείνοι ένα άλλο σημείο για τον ΧΥΤΥ, με χρονοδιάγραμμα, το οποίο μάλιστα ζήτησε να της δοθεί την Τετάρτη, σε νέα συνάντηση που θα έχει μαζί τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι προκάλεσε αίσθηση πως εκτός του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλία Λιακόπουλου και του γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Αρη Αλεξόπουλου, στην επίμαχη συνάντηση της κ. Μπιρμπίλη με τους κατοίκους παρών ήταν και ο επιχειρηματίας κ. Δ. Καλοφωλιάς που δραστηριοποιείται στην περιοχή, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια από συναδέλφους της...

Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Είναι αλλαγή επικοινωνιακής τακτικής και όχι πολιτικής διότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολοίπου θα γίνει κανονικά. Η τοποθεσία απλά αλλάζει όχι το πρόβλημα. Είναι δύσκολο να το καταπιούν αυτό οι κάτοικοι της Κερατέας όσο και να προσπαθήσουν να τους χρυσώσουν το χάπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, ωστόσο θα είναι είναι πραγματικό και οικολογικό ΧΥΤΥ όπου θα θάβονται επεξεργασμένα και ακίνδυνα υπολείμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αλλάζει απλά η τοποθεσία.Στο ΧΥΤΥ (αν τελικά γίνει) θα καταλήγουν 2 με 2,5 χιλιαδες τόνοι το χρόνο απο τις 100ντάδες χιλιάδες που θα κατέληγαν στο σχεδιαχμένο ΧΥΤΑ.Και φυσικα οι 2 χιλιάδες τονοι θα είναι επεξεργασμένα προιόντα των απορριμάτων.Είναι προφανές ομως πως κάποιοι δεν θέλουν να λυθεί το θέμα και προσπαθουν να διχασουν τον κόσμο.Δυστυχώς για αυτούς δεν θα τα καταφέρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα Σχόλια ελέγχονται από το Διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Απαγορεύονται τα υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα, με το περιεχόμενο της κάθε ανάρτησης, σχόλια. Όλα τα παραπάνω θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.